Odštampajte ovu stranicu

Novo postrojenje Toplane: U 2023. ulaganje od 5 do 7 miliona evra

  21 jun 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javno preduzeće Toplana bi 2023. godine trebalo da ostvari ulaganje vredno oko 7 miliona evra, kako bi koristilo geotermalnu energiju za daljinsko grejanje, to jest da bi izgradilo postrojenje sa toplotnom pumpom i kotlom za sagorevanje metanskog gasa, rekao je direktor Toplane Dejan Vuković nakon sednice Skupštine opštine Bečej održane 23. maja kada su odbornici dali saglasnost na odluku nadzornog odbora Javnog preduzeća Toplana da učestvuje u projektu „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji“ koji sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike i Evropska banka za obnovu i razvoj, s investicijom „Korišćenje geotermalne energije ugradnjom toplotne pumpe i kotla za sagorevanje metanskog gasa u sistemu daljinskog grejanja Bečeja“.

Do sada je izrađena brza studija, a prema rečima direktora Toplane, „ukupna vrednost ulaganja koja je planirana brzom studijom je od 4,5 do 5 miliona evra, što se tiče samog postrojenja, a naš plan je da proširimo vrednost investicije na oko 7 miliona evra, a to bi obuhvatilo i izgradnju postrojenja i rekonstrukciju vrelovodne mreže i rekonstrukciju na određenom broju podstanica da bi sve to moglo da se koristi na efikasan način“.

Vuković je istakao da bi trebalo da bude rekonstruisano više od 50 odsto mreže: „Definisaćemo najkritičnije delove mreže, od njih ćemo prvo da krenemo, tako da bismo imali što efikasniju mrežu kako bismo smanjili gubitke i onda cela ova priča dobija pravi smisao“.

Vuković je rekao da bi ova velika investicija koja bi omogućila korišćenje obnovljivih izvora energije i energetsku nezavisnost Toplane, trebalo da bude ostvarena u toku 2023. godine.

„Sledeće godine na proleće očekujemo da počnemo da izvodimo radove. To bi značilo da bi za grejnu sezonu 2023/2024. godine postrojenje trebalo da bude osposobljeno i pušteno u rad. Iskoristili bismo geotermalnu bušotinu i gas koji izdvajamo iz termalne vode koji bi takođe sagorevali na kotlu koji je metanski, tako da bi kapacitet bušotine bio povećan i za taj deo. Planiramo da u ovom trenutku možemo da pokrijemo od 80 do 90 odsto naših potreba, što je fantastično, jer bismo imali između 10 i 20 odsto sadašnjih potreba za prirodnim gasom. To bi značilo da smo sigurni da ćemo imati toplotnu energiju kojom ćemo snabdevati naše građane, a što se tiče cene, ona sigurno neće biti veća, nego će u jednom delu biti i niža nego što je trenutno“.

Ulaganje bi se finansiralo iz kredita. Predviđeno je da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uloži oko 20 odsto nepovratnih sredstava, kao donaciju, a da 80 odsto bude finansirano iz zajma.

Otplata zajma bila bi na period od 15 godina, bez grejs perioda i kamatne stope od 1 odsto. Standardne procedure EBRD za finansiranje predviđaju grejs period od tri godine koji treba uzeti u obzir u daljim dinamičkim istragama, navodi se u dokumentu koji je usvojen na sednici Skupštine opštine Bečej.

„Kredit diže država Srbija preko Ministarstva finansija, mi smo korisnici sredstava i imamo obavezu vraćanja onog dela zajma koji bude bio definisan, još uvek nije tačno definisan što se tiče procenata, postoje dobri izgledi da grant od 20 odsto koji daje Evropska banka za obnovu i razvoj bude povećana još 20 odsto od Republike Srbije.

„To još nije definitivno odlučeno, verovatno ćemo znati do kraja godine, u sledećoj fazi, posle izrada studija opravdanosti, detaljnih studija, idejnih rešenja. To je sledeća faza, pristupa se izradi studija opravdanosti koji će biti detaljne i idejna rešenja preko kojih već može da se krene u samo izvođenje radova“, rekao je Vuković i dodao da se broj opština od ukupnog broja koje su konkurisale svelo na 12, među kojima je i Bečej, „i sad se ide u realizaciju detaljnih studija koje će sadržati i idejna rešenja. Plan je da se radovi realizuju po žutom fidic-u, planirana je izgradnja, tako da će na osnovu idejnih rešenja već biti moguće da se angažuju izvođači i da se krene u realizaciju“.

Toplana trenutno ima oko 1.150 korisnika.

Podsetimo da je krajem prošle godine započeta izgradnja toplovoda od geotermalne bušotine do sportskog centra i za te radove je opština dobila oko 33 miliona dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Vod je, zasad, izgrađen do pola puta do sportskog centra.

„Za sada je okončana prva faza, u drugoj fazi vod treba da bude izgrađen do sportskog centra“, rekao je Vuković koji smatra da će taj vod, koji se ukršta sa magistralnim vodom Toplane, ove godine biti završen i osposobljen.

K.D.F