Nakon usvajanja pravilnika: Konkurs za zamenu prozora, izolaciju...

  10 maj 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani opštine Bečej uskoro će moći da se prijavljuju na javne pozive opštine za sufinansiranje zamene prozora i vrata, termoizolaciju, kupovinu solarnih panela za poboljšanje energetske efikasnosti kuća i stanova.

Naime, pravilnici o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koje se odnose na unapređenje termičkih omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošnje tople vode i o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote trebalo bi da budu usvojeni 12. maja na sednici Skupštine opštine Bečej.

Za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koje se odnose na unapređenje termičkih omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošnje tople vode predviđeno je ukupno 8.380.000 dinara, a za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote planirana je potrošnja ukupno 1.620.000 dinara – 1.260.000 dinara za solarne panele i 360.000 dinara za kalorimetre, cirkulacione pumpe, termostatskih ventila i delitelja toplote.

Predviđeni maksimalni iznosi subvencije sa PDV-om po pojedinačnoj prijavi građana su, recimo, maksimalno 140.000 dinara za zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, maksimalno 210.000 dinara za postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće, maksimalno do 420.000 dinara za solarne panele za proizvodnju električne energije.

Nakon usvajanja pravilnika u četvrtak, lokalna samouprava će da raspiše javni poziv za izvođače radova.

Potom će biti raspisan javni poziv za građane u kom će biti regulisani uslovi i dokumentacija koja je potrebna za učešće na konkursu.

Građani će sa prethodno formirane liste izvođača radova moći da biraju koga žele da uzmu za izvođenje radova na svojim objektima.

Građani opštine Bečej čiji će projekti energetske sanacije biti sufinansirani, moći će da računaju na to da će najviše do 50 odsto vrednosti ukupne investicije sa PDV-om finansirati opština, a 50 odsto novca treba da obezbede sami.

Podsetimo da je opština Bečej na javnom pozivu države dobila pet miliona dinara za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i lokalna samouprava je u budžetu za 2022. godinu obezbedila još toliko novca, te će građanima za zemnu prozora i vrata, izolaciju stambenih objekata, zamenu grejanja, solarne panele itd. biti raspoloživo ukupno 10 miliona dinara.

Prema ranijim najavama čelnika opštine, javni pozivi za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata i stanova građana trebalo bi da budu raspisani do jula meseca.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija