Za tri igrališta 15 miliona: Da li će igrališta „preživeti“ usaglašavanje?

  16 decembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na teritoriji opštine Bečej grade se tri dečja igrališta, dva u Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“, u objektu u centru Bečeja i u Bačkom Gradištu, a treće u Novom selu u Bečeju, na mestu starog, ruiniranog igrališta, prekoputa pijace, nedaleko od škole i vrtića.

Igrališta zasad deluju nezavršena, a i po informacijama novinara iz vrtića, posao nije okončan, čeka se postavljanje adekvatne podloge. Opštini je obezbeđeno oko 10 miliona dinara za igrališta u martu ove godine u okviru mere populacione politike tadašnje ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović.

Za izgradnju dečjeg igrališta u PU „Labud Pejović“ u Bečeju (centralni objekat) u martu mesecu bilo je predviđeno 7,9 miliona dinara – kabinet ministarke trebalo je da učestvuje sa 6,5, a opština sa 1,3 miliona dinara.

Ukupna vrednost izgradnje dečjeg igrališta u vrtiću u Bačkom Gradištu trebalo je da bude 3,9 miliona – kabinet ministarke za demografiju i populacionu politiku trebalo je da učestvuje sa 3,3 miliona, a opština sa 679.483 dinara.

U međuvremenu se ispostavilo da će umesto dva, biti izgrađena tri igrališta, te se sada gradi i u Novom selu, uz dozvolu tadašnjeg kabineta ministarske bez portfelja.

Ukupna vrednost dva igrališta je 11,9 miliona dinara – učešće opštine je 2,02 miliona, saopšteno je u martu.

Međutim, u tri igrališta biće uloženo 15,6 miliona – 10,8 miliona dinara sa republičkog nivoa i još 4,8 miliona iz opštinskog budžeta.

Izvođač radova je „D sport system“ iz Novog Sada – pretežna delatnost preduzeća je ostala trgovina na malo novim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama.

U martu mesecu opštini je odobren novac i za edukaciju u oblasti populacione politike 1,1 milion dinara, 933.750 dinara obezbeđuje kabinet ministarke za demografiju.

Planirano je da se u novembru održe radionice za mlade, jedna je održana, ostale su odložene zbog kovida-19.

Opštinama predstoji da igrališta dovedu u ispravno stanje

Opštinama predstoji „usaglašavanje“ postojećih igrališta, narodski rečeno njihovo dovođenje u red.

Na teritoriji opštine Bečej, kako smo ranije u više navrata pisali, većina igrališta ne odgovara standardima.

Naime, Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta stupio je na snagu u leto 2019. godine i time je stavljeno van snage pravilnik iz 2018. godine, kojim je definisano da su potrebne tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje.

Po novom pravilniku postojeća dečja igrališta – postojeće dečje igralište jeste dečje igralište koje je stavljeno u upotrebu pre 23. novembra 2018. godine – se moraju usaglasiti sa zahtevima novog pravilnika najkasnije do 23. novembra 2021. godine.

Postojeća dečja igrališta, posle postupka usaglašavanja mogu se staviti u upotrebu nakon sprovedenog prvog pregleda u skladu sa pravilnikom.

Pravilnik se primenjuje na sva dečja igrališta na otvorenom prostoru, uključujući i postojeća dečja igrališta.

Tim dokumentom su obuhvaćeni i oprema i uređaji koji se postavljaju na igrališta iako nisu proizvedeni kao takvi, izuzimajući one elemente koji su definisani kao igračke.

Dečja igrališta moraju da budu dostupna svim korisnicima, pa i onima sa smanjenom pokretljivošću/deci sa invaliditetom – nema niti jednog igrališta u Bečeju koje mogu da koriste deca sa invaliditetom.

Ispod svih delova opreme za dečja igrališta sa slobodnom visinom pada koja je veća od 600 mm i/ili opreme kao što su ljuljaške, tobogani, oprema za njihanje, žičare, vrteške, mora se nalaziti površina za ublažavanje udara preko čitavog područja udara od sintetičkih materijala poput livene gume, gumenih ploča, od peska ili travnjak.

Površina za ublažavanje udara za opremu namenjenu i za korisnike sa invaliditetom/smanjenom pokretljivošću mora biti izrađena od sintetičkih materijala.

Pre stavljanja dečjeg igrališta u upotrebu sprovodi se postupak prvog pregleda koji obavlja imenovano telo za redovne i vanredne preglede dečjih igrališta, kojim se potvrđuje opšti nivo bezbednosti opreme i potrebnih površina, odnosno da dečje igralište ispunjava sve relevantne zahteve pravilnika.

Naročito se obavlja kontrola projekta temelja opreme za dečja igrališta. Lice odgovorno za postavljanje dečjeg igrališta preduzima sve potrebne radnje radi otklanjanja svih nedostataka koji su utvrđeni u izveštaju o pregledu. Otklonjene nedostatke imenovano telo potvrđuje izdavanjem novog izveštaja o pregledu.

Kada dečje igralište ispunjava sve relevantne zahteve ovog pravilnika, imenovano telo za redovne i vanredne preglede potvrđuje usaglašenost izdavanjem sertifikata o prvom pregledu.

Dečje igralište, oprema za dečja igrališta koja je usaglašena sa zahtevima pravilnika, pre stavljanja u upotrebu označava se znakom usaglašenosti koji se sastoji od tri velika slova A povezana u obliku jednakostraničnog trougla.

Igralište se stavlja van upotrebe ako nije po standardu

Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta predviđeno je da vlasnik igrališta obezbeđuje redovni pregled dečjeg igrališta jednom godišnje. Postoje, naravno, i vanredni pregledi.

Ako dečje igralište tokom redovnog pregleda ne zadovoljava pojedine zahteve iz pravilnika, tako da je bitno narušena bezbednost korisnika, igralište se privremeno stavlja van upotrebe i o tome se odmah obaveštava nadležni inspektor i vlasnik.

Velika je verovatnoća da većina postojećih igrališta na teritoriji opštine Bečej neće „preživeti“ godišnju kontrolu, niti će do novembra naredne godine biti dovedena u ispravno stanje.

Naime, igrališta na teritoriji opštine Bečej su godinama u lošem stanju i to je sve ozbiljniji problem za porodice sa decom, te roditelji često ukazuju na tu situaciju, ali i na to da igrališta ne odgovaraju najosnovnijim bezbednosnim standardima.

Podsetimo da je po elaboratu iz 2009. godine na teritoriji opštine Bečej bilo 27 igrališta, od kojih je svega 5 imalo odobrenje za postavljanje, to jest 18,5 odsto, a u funkciji je bilo 12 igrališta (44,4 odsto).

U tom elaboratu, koji je na zahtev Opštinskog veća izradio Odsek za urbanizam i građevinarstvo Odeljenja za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Opštinske uprave, 2009. godine je stanje igrališta ocenjeno „kao zapušteno, bez redovnog održavanja, mobilijar je oštećen i demoliran. Takvim stanjem igrališta predstavljaju neposrednu opasnost po život i zdravlje dece, koja ga koriste uprkos takvom stanju“.

U elaboratu je navedeno da ni za jedno igralište u opštini nije urađen adekvatan projekat uređenja, niti tehnički projekat za mobilijar, „a da se ne govori o tome da nema saglasnosti za korišćenje od strane ovlašćene ustanove za zaštitu na radu i zaštitu zdravlja koja se bavi takvom stručnom problematikom, iako je to i za obične objekte i konstrukcije u obavezi da se uradi od strane investitora, kao i da se objekat tehnički zaprimi“.

Iz opštine Bečej od jula meseca 2020. godine nema odgovora na zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja redakcije Bečejskog mozaika o igralištima na teritoriji opštine Bečej, te i na pitanje da li je od 2009. godine do danas urađen sličan elaborat i šta je u njemu konstatovano.

K.D.F.
Projekat „Odluke u ime građana 2020“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija