OŠ „Sever Đurkić“ i „Zdravko Gložanski“: Protiv eventualnog spajanja škola

  05 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kolektivi osnovnih škola „Sever Đurkić“ i „Zdravko Gložanski“, kao i nastavničko veće, Savet roditelja i školski odbor protive se eventualnom spajanju škola i insistiraju na važnosti integriteta obe škole posebno.

Ovo su saopštile direktorke dve obrazovne ustanove na konferenciji za novinare u školi „Sever Đurkić“, u prisustvu pojedinih članova Saveta roditelja, školskih odbora i sindikata.

Nakon pokretanja peticije u školi „Petefi Šandor“ protiv zatvaranja, jer u gradu kolaju glasine o tome da u aktu o novoj mreži osnovnih škola u opštini biće predviđeno zatvaranje škole „Petefi Šandor“, direktorke škola „Sever Đurkić“ i „Zdravko Gložanski“, takođe reagujući na glasine o mogućem spajanju škola, rekle da obe škole ispunjavaju sve zakonske uslove da ostanu samostalne (minimum 480 đaka u školi ili 16 odeljenja), to jest da se ne spajaju ni sa jednom drugom školom.

Kolektiv škole „Zdravko Gložanski“ se dogovorio da se dopisom obrati radnoj grupi koja na nivou opštine treba da donese predlog nove mreže osnovnih škola i da u tom dopisu dostavi činjenice koje ukazuju na to da ta škola treba da ostane samostalna.
S druge strane, škola „Sever Đurkić“ počevši od 6. februara, od 8 časova do 18 časova radnim danima, prikuplja potpise za peticiju za održivost integriteta škole.

Direktorka škole „Zdravko Gložanski“ Lidija Stojšić rekla je da je „’Zdravko Gložanski’ najstarija dvojezična škola u Bečeju, sa najdužom tradicijom, imamo najviše đaka i baš zbog tih 660 učenika, zbog njihovih roditelja, zbog kolektiva koji broji oko devedeset zaposlenih, imamo obavezu da se obratimo i da u javnosti iznesemo činjenice koje ukazuju na to da radna grupa treba da uzme u obzir da mi ispunjavamo sve ono što treba da ostanemo samostalni“.

Direktorka škole „Sever Đurkić“ Sanja Biro rekla je da je jednoglasna odluka nastavničkog kadra, nenastavnog osoblja, Saveta roditelja i školskog odbora pokretanje peticije za održivost integriteta škole. Peticija se, kako je rekla, može potpisati u školi, ali i na Fejsbuk stranici škole.
Biro je istakla da predstavnici škole znaju propise koje pretpostavljaju minimalan broj od 480 učenika ili 16 odeljenja, koliko škola ima, zajedno sa večernjom školom – 450 učenika i 38 odraslih u tzv. večernjoj školi – ali je dodala da je od septembra meseca znatno porastao broj učenika. Naredne godine ta škola planira da upiše više prvaka nego što prošle godine

Direktorice nisu mogle da ocene koliko bi bilo tehnoloških viškova ukoliko bi se došlo do spajanja škola, rekavši da to zavisi od toga do koje vrste spajanja bi došlo.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome šta će učiniti kada bude bilo donesen akt o mreži škola i ako se u tom dokumentu predvidi zatvaranje ili spajanje škola, Stojšić je rekla da ako dođe do toga da taj predlog bude na štetu škole „Zdravko Gložanski“, „krenućemo sa svim što možemo po zakonu. Sigurno ćemo i mi onda krenuti sa peticijom“, a Biro je dodala da je peticija prvi korak „iz moralnih razloga, iz osećanja nesigurnosti, bez obzira na to što peticijom ne možemo da rešimo eventualni problem. Ako se slučajno desi da se nama pripoji neka škola ili se mi pripojimo nekoj drugoj školi, ponovo ćemo sazvati sastanke školskog odbora, Saveta roditelja i nastavničkog veća i onda zajedno doneti odluke o narednim koracima, u skladu sa zakonom“.
K.D.F.


Opširnije o eventualnom spajanju škola možete pročitati u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 8. februara

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija