Kako radi Opštinsko veće: Za godinu dana održana 51 sednica, od toga 33 telefonski

  27 septembar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštinsko veće, to jest lokalna vlada opštine Bečej je u sadašnjem sazivu, od 2. septembra 2020. godine do 19. avgusta 2021. godine, održalo ukupno 51 sednicu.

Manje od polovine sednica Opštinskog veća je održano u fizičkom prisustvu članova, svega 18, a ostale sednice održane su telefonski.

Opštinsko veće opštine Bečej ima sedam članova, a oni su Dalila Dujaković (obrazovanje i socijalna zaštita), Dane Mandić (sport, omladina i turizam), Emeše Đere Dečov (regionalna saradnja, verske zajednice i zaštita prava nacionalnih manjina), Balaž Serda (kultura i civilne organizacije), Dragan Kovačev (privreda i zaštita životne sredine), dr Anđelko Mišković (poljoprivreda i ruralni razvoj) i Dušan Milovanov (mesne zajednice).

Članovi Veća su po funkciji i predsednik opštine Dragan Tošić i zamenica predsednika opštine Svetlana Vuletić.

Uprkos tome što bi Opštinsko veće trebalo da informiše javnost o svom radu, članovi Veća za godinu dana rada nijednom nisu održali konferenciju za novinare.

Javnost rada se postiže tako što su na zvaničnom sajtu opštine Bečej objavljeni zapisnici sa sednica lokalne vlade, ali iz tih zapisnika se ne vidi da li su članovi Opštinskog veća unapredili stanje u svojim oblastima rada, a ako jesu na koji su to način učinili.

Na opštinskom sajtu početkom juna objavljene su informacije o platama zaposlenih u opštini u aprilu 2021. godine, između ostalog i o platama članova Opštinskog veća.

Po podacima o isplaćenim platama, zaradama i drugim primanjima za april, plate članova Opštinskog veća su bile 87.793 dinara.

U opštinskom informatoru se ne navodi, ali po ranijim podacima novinara među članovima Opštinskog veća ima i onih koji rade – uslovno rečeno – volonterski, jer su zaposleni u drugim organizacijama ili firmama i njima pripada samo deo plate koja je predviđena za članove Opštinskog veća.

Plata predsednika opštine je u aprilu mesecu bila 94.378 dinara, a plata zamenika predsednika opštine 90.232 dinara.

Plate opštinara, to jest neto zarade samo izabranih lica, prvi put su objavljene na opštinskom sajtu u leto 2010. godine.

Tadašnji predsednik opštine je, recimo, u avgustu 2010. zaradio 81.538 dinara, njegov zamenik 79.340 dinara, predsednik Skupštine opštine 78.365 dinara, a članovi Opštinskog veća tada su zarađivali od 72.624 do 77.873 dinara.

Posao Opštinskog veća je da predlaže statut, budžet i druge odluke i akte koje donosi Skupština opštine; da neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine opštine; da donese odluku o privremenom finansiranju u slučaju da Skupština opštine ne donese budžet pre početka fiskalne godine; da nadzire rad Opštinske uprave, poništava ili ukida akte Opštinske uprave koji nisu u saglasnosti sa zakonom, statutom i drugim opštim aktom ili odlukom koje donosi Skupština opštine; da rešava u upravnom postupku u drugom stepenu o pravima i obavezama građana, preduzeća i ustanova i drugih organizacija u upravnim stvarima iz nadležnosti opštine; da prati realizaciju programa poslovanja i koordinira rad javnih preduzeća čiji je osnivač opština; da usvaja izveštaje o izvršenju budžeta opštine i dostavlja ih Skupštini opštine; da podnosi tromesečni izveštaj o radu javnih preduzeća Skupštini opštine radi daljeg izveštavanja u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj javnih preduzeća; da se stara o izvršavanju poverenih nadležnosti iz okvira prava i dužnosti republike, odnosno autonomne pokrajine; da postavlja i razrešava načelnika Opštinske uprave; da usvaja Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u organima i službama opštine Bečej; da obrazuje žalbenu komisiju; da obrazuje stručna savetodavna radna tela za pojedine poslove iz svoje nadležnosti; da informiše javnost o svom radu; da obavlja i druge poslove, u skladu sa zakonom, statutom i drugim aktima itd.

B.M. (Tekst je objavljen 10. septembra u 830. broju Bečejskog mozaika)
Projekat „Odluke u ime građana 2021“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali