Održavanje javnih zelenih površina: Ko kosi, a ko vodu nosi?

  10 septembar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Bečeja sve učestalije izražavaju nezadovoljstvo zbog neblagovremenog održavanja zelenih površina u gradu.

Poslednji put se to desilo zbog košenja na grobljima u Bečeju, zbog situacije u Goranskom parku i zbog nepokošene ambrozije.

Održavanje javnih zelenih površina u Bečeju je u ingerenciji Javnog preduzeća Komunalac koje za taj posao godinama unazad angažuje i drugo preduzeće. Prema rečima direktora Komunalca Željka Plavšića, u preduzeću je u sektorima zelenilo i čistoća angažovano ukupno dvanaestak ljudi i s tim brojem radnika nemoguće je održavanje i košenje svih javnih zelenih površina u opštini, te je za taj posao i ove godine, u postupku javne nabavke, angažovana još jedna firma.

Nakon negodovanja građana u vezi sa košenjem trave na katoličkom groblju u Donjem gradu, prošlog četvrtka je pokošena trava i na tom groblju – prethodno je košenje obavljeno na velikom katoličkom groblju i na pravoslavnom groblju – ali pokošena trava tog dana nije i pokupljena.

Upitani iz koje su firme, kosači na groblju u Donjem gradu su rekli da su iz firme „Zelena milja“. S obzirom na to da na Portalu javnih nabavki nema podataka o tome da je JP Komunalac za poslove košenja angažovao pomenutu firmu, već postoji dokumentacija da je Komunalac za poslove košenja u martu ove godine zaključio ugovor sa grupom izvođača – „Mašinac resursi“, SZ „Mašinac“ i „Agro Work HR“, svi iz Novog Sada, svi sa adrese Bulevar oslobođenja 127 – i navodi se da je ugovorena vrednost posla 14.166.667 dinara (17 miliona sa PDV-om), direktoru Komunalca Željku Plavšiću postavljeno je pitanje ko kosi u Bečeju.

On je rekao da je ugovor zaključen sa grupom ponuđača kako je objavljeno na Portalu javnih nabavki, a da je moguće da je izabrani ponuđač angažovao podizvođača.

Posao Komunalca je da obavlja nadzor nad urađenim, a ukoliko ima propusta u radu, a ima, recimo, u Goranskom parku, nadležni u javnom preduzeću će naložiti izvođaču radova da otkloni nedostatke.

Građani Bečeja žale se i zbog nepokošene ambrozije. Plavšić je rekao da je ambrozija pokošena u maju ili u junu, te da će biti provereno da li je potrebno i na kojim lokacijama ponovno košenje.

Nema više dečjeg igrališta na Tisi

Održavanje dečjih igrališta je posao JP Komunalac, kao i otklanjanje neadekvatnih igrališta.

Tako su nedavno sklonjene uništene sprave sa neuslovnog dečjeg igrališta na Tisi i taj prostor je ograđen trakom.

Međutim, traka se „zaobilazi“ i deo prostora nekadašnjeg igrališta koristi se za parkiranje automobila. Prema rečima direktora Željka Plavšića, sprave sa igrališta je sklonio Komunalac i taj prostor je označio trakom da bi bio obezbeđen i da se ne koristi neovlašćeno.

Reč je o zemljištu koje je u ingerenciji Komunalca i u dogovoru sa predstavnicima lokalne samouprave biće doneta odluka o nameni tog prostora, zasad se ne zna da li će tamo biti postavljeno igralište ili nešto drugo. Po rečima Plavšića, ukoliko je neko zauzeo deo ograđenog prostora, inspekcija će da to skloni.

Prema podacima novinara iz lokalne samouprave, prostor nekadašnjeg igrališta trebalo bi da bude uređen naredne godine – planirano je postavljanje novog igrališta ili sprava za vežbanje.

Svetiljke ne rade, nema video nadzora

Nešto više od 30 odsto svetiljki u Goranskom parku – od ukupno 29 svetiljki vandali su uništili 11 – uništeno je 10 maja.

Od tada do danas svetiljke ne rade, niti je postavljen obećani video nadzor.

Direktor Komunalca Željko Plavšić je tada izjavio da javna rasveta u Goranskom parku neće biti popravljena pre postavljanja video nadzora i dodao da ukupna šteta na javnoj rasveti iznosi oko 40 odsto vrednosti cele investicije.

Direktor Komunalca u maju nije mogao da proceni kolika će biti cena ulaganja u video nadzor, niti kada će kamere biti postavljene u Goranskom parku, a potom i popravljene uništene svetiljke. Rekao je da stručnjaci treba da vide teren i da procene potrebe, ali je dodao da će se to desiti u skorijoj budućnosti, za mesec-dva dana, „jer ne možemo biti u mraku“. Do poslednje nedelje avgusta nije raspisana javna nabavka za postavljanje video nadzora u Goranskom parku.

K.D.F. (Tekst je objavljen 27. avgusta u 829. broju Bečejskog mozaika)

Projekat „Odluke u ime građana 2021“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali