Izgradnja igrališta i pandemija: Radove zaustavila izolacija

  09 januar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opština Bečej je u junu 2020. godine raspisala javnu nabavku za izgradnju tri dečja igrališta – dva u PU „Labud Pejović“ u Bečeju i Bačkom Gradištu i u Novom selu u Bečeju, prekoputa pijace, na mestu starog igrališta.

Krajem jula ove godine, na osnovu izveštaja komisije o stručnoj oceni ponuda, predsednik opštine doneo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju dečjih igrališta jedinom ponuđaču, firmi „D sport system“ d.o.o. iz Novog Sada.

Inače, pretežna delatnost izvođača radova, „D sport systema“ iz Novog Sada koji je osnovan 2014. godine, je „ostala trgovina na malo novim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama“, navodi se na sajtu Agencije za privredne registre.

Procenjena vrednost javne nabavke bila je 13 miliona dinara bez PDV-a, a jedini ponuđač dao je ponudu vrednu 12,3 miliona dinara bez PDV-a.

Ugovor sa izabranim ponuđačem zaključen je 24. jula 2020, a rok za izgradnju igrališta je 8 nedelja od početka radova. Radovi su započeti 16. novembra.

Garancija na isporučenu opremu mora biti 3 godine izdata od proizvođača robe.

Po dopisu iz lokalne samouprave angažovana firma je navela da su do 9. decembra okončani zemljani i građevinski radovi, kao i isporuka i montaža opreme, a preostalo je izlivanje gumene podloge na igralištima, koji su zaustavljeni, jer su angažovani ljudi za te poslove u izolaciji zbog bolesti izazvane virusom kovid-19, navedeno je u dopisu koji je redakciji Mozaika upućen u utorak, 22. decembra.

Prema proceni izvođača radova, posao je trebalo da bude nastavljen u sredu, 23. decembra (u vreme zaključenja ovog broja novina) i „isti bi bili završeni u tekućoj kalendarskoj godini i u skladu sa ugovorenim rokom“.

Za tri igrališta oko 126.000 evra

U dokumentaciji, u zbirnoj rekapitulaciji predmera i predračuna u ponudi izabranog ponuđača „D sport system“ iz Novog Sada navodi se da je cena igrališta 1 4.009.440 dinara bez PDV-a (oko 34.000 evra), cena igrališta 2 6.251.694 dinara bez PDV-a (oko 53.000 evra) i cena igrališta 3 2.092.314 dinara bez PDV-a (oko 17.000 evra).

Ukupna cena tri igrališta je 12.353.448 dinara, to jest 14.824.137 dinara sa PDV-om (oko 126.000 evra).

Igralište broj 1 gradi se u sklopu vrtića u Bačkom Gradištu, igralište broj 2 u centralnoj zgradi predškolske ustanove u Bečeju, a igralište broj 3 u Novom selu.

Iz ponude se vidi da je, recimo, cena jedne njihalice puž Sidi 2 sa dva učesnika 192.852 dinara, a da je najskuplja penjalica Camellia, koja košta 1.453.500 dinara – oko 12.000 evra.

U ponudi je navedeno da izlivanje elastične podloge od gumenog granulata u dva sloja ukupne debljine minimum 4 centimetra po kvadratnom metru košta 5.500 dinara.

Predviđeni su još zemljani i betonski radovi, ograđivanje…

S obzirom na to da je izabrani ponuđač u svojoj ponudi dostavio linkove na kojima se može videti tehnička specifikacija ponuđene robe, u pokušaju da saznamo cene ponuđenih sprava od proizvođača, stupili smo u kontakt sa firmom čiji su linkovi navedeni.

Linkovi su sa sajta www. inter-play.eu, gde se navodi da je reč o proizvođaču igrališta, trampolina, sportske i fitnes opreme, te da se igrališta proizvode od 2006. godine.

Sedište firme „Inter-play“ je, piše na sajtu, u Poljskoj, a ambicija tog proizvođača je da inter-play brend postane prepoznatljiv u celom svetu, te da sarađuje sa oko 100 distributera na svetu.

Na upit o ceni najskuplje sprave Camellie, međutim, nije dobijen odgovor, već su iz firme „Inter-play“ naveli da je njihov distributer u Srbiji „D sport system“ i dat je kontakt za i-mejl (safeground…).

Pretraživanjem interneta i podataka u Agenciji za privredne registre nađena je firma „Safe ground“ d.o.o. iz Novog Sada, čije je sedište na istoj adresi kao i firme „D sport system“.

Firma „Safe ground“ osnovana je u septembru 2019. godine, njena pretežna delatnost je tehničko ispitivanje i analize, a vlasnica je Tatjana Vučić.

Ko je obezbedio novac?

Opštini je u martu ove godine obezbeđeno oko 10 miliona dinara za igrališta u okviru mere populacione politike tadašnje ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović.

Za izgradnju dečjeg igrališta u PU „Labud Pejović“ u Bečeju (centralni objekat) u martu mesecu je bilo predviđeno 7,9 miliona dinara – kabinet ministarke trebalo je da učestvuje sa 6,5, a opština sa 1,3 miliona dinara.

Ukupna vrednost izgradnje dečjeg igrališta u vrtiću u Bačkom Gradištu trebalo je da bude 3,9 miliona – kabinet ministarke za demografiju i populacionu politiku trebalo je da učestvuje sa 3,3, a opština sa 679.483 dinara.

U međuvremenu se ispostavilo da će umesto dva, biti izgrađena tri igrališta, te se sada gradi i u Novom selu, uz dozvolu tadašnjeg kabineta ministarke bez portfelja, rečeno je novinaru Mozaika u opštini.

Ukupna vrednost dva igrališta je 11,9 miliona dinara – učešće opštine je 2,02 miliona, saopšteno je u martu.

Međutim, u tri igrališta biće uloženo više novca, oko 15 miliona – 10,8 miliona dinara sa republičkog nivoa i još 4,8 miliona iz opštinskog budžeta.

Tri igrališta su u izgradnji, a kabinetu ministarske bez portfelja je do 15. decembra ove godine trebalo da bude dostavljen izveštaj o potrošenom novcu.

Karakteristike sprava – nema ništa za decu sa invaliditetom

U konkursnoj dokumentaciji naručioca igrališta, opštine Bečej, navodilo se da je na igralištu u Bačkom Gradištu predviđeno postavljanje penjalice – sprava treba da se sastoji od dve kule sa krovom, jednog tobogana od nerđajućeg čelika, ulazne rampe sa kanapom, ogradom i kružnim elementima, dve penjalice, dve spiralne merdevine i dve neklizeće platforme povezane mostom sa ogradom od kanapa; predviđena je i samostalna ljuljaška sa ravnim sedištem za jednu osobu, sa klupom, samostalna ljuljaška sa sedalicom za bebe i klackalica u obliku zmije sa mehanizmom za usporavanje brzine.

Na igralištu u Bečeju, u dvorištu centralne zgrade vrtića predviđena je klackalica sa dva sedišta i dve ručke, a sprava treba da ima i dva gumena branika ispod sedišta kako bi se obezbedila veća sigurnost tokom igre.

Jedna od sprava treba da bude samostalna ljuljška gnezdo predviđena za jednu osobu i klupica za roditelja.

Tu je i set za penjanje sa dve kule od kojih jedna ima krov – talasasti tobogan, ulazna rampa sa kanapom, vatrogasne šipke, mrežaste strukture, mali tunel koji spaja dve kule, zid za penjanje i šipke za penjanje.

Osim toga, na igralištu treba da budu dve sprave na oprugu, samostalna ljuljaška sa ravnim sedištem za jednu osobu sa klupom.

Na trećem igralištu (u Novom selu) potrebno je postaviti duplu ljuljašku sa ravnim sedištima za dve osobe, namenjenu za decu od 3 do 16 godina, klackalicu za četiri osobe i klackalicu za dve osobe, spravu na oprugu sa dva sedišta.

Materijali od kojih su oprema i rekviziti napravljeni na svakom igralištu moraju biti izdržljivi, trajni i otporni na vremenske uslove. Materijali rekvizita moraju da budu od nerđajućeg čelika, galvanizovanog čelika i HDPE materijala.

Naručilac (opština) nije dozvolio upotrebu drugih materijala.

U skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta ispod svih rekvizita je planirana podloga za ublažavanje udara napravljena od livene gume, debljine da odgovara najvećoj slobodnoj visini pada.

Izlivanje elastične podloge izrađene od gumenog granulata izvodi se u dva sloja na prethodno pripremljenu betonsku košuljicu.

Prvi, amortizujući sloj se izvodi od mešavine prozirnog poliuretana i SBR granulata u dimenziji 4-8 mm, a drugi sloj od mešavine prozirnog UV stabilnog poliuretana i granulata u crvenoj i plavoj boji u dimenziji 1-3 mm.

Iako u se u Pravilniku o bezbednosti dečjih igrališta koji je stupio je na snagu u leto 2019. godine navodi da dečja igrališta moraju da budu dostupna svim korisnicima, pa i onima sa smanjenom pokretljivošću/deci sa invaliditetom, ni na jednom navedenom igralištu, bar po specifikaciji sprava, neće biti nijedan rekvizit koji može da koristi i dete sa telesnim invaliditetom.

Dečje igralište, oprema za dečja igrališta koja je usaglašena sa zahtevima pravilnika, pre stavljanja u upotrebu označava se znakom usaglašenosti koji se sastoji od tri velika slova A povezana u obliku jednakostraničnog trougla.

Šta treba da ima izabrani ponuđač?

U konkursnoj dokumentaciji navedeno je da ponuđači koji učestvuju u postupku javne nabavke za dečja igrališta, između ostalog, treba da imaju na raspolaganju minimum jedan kamion nosivosti minimum 1 t, da raspolažu limarsko-bravarskom radionicom površine minimum 300 m2, sa 5 bravara (od njih dva varioca), da imaju minimum dva angažovana lica koja imaju sertifikat o završenom stručnom usavršavanju Ispunjavanja zahteva za bezbednost tokom planiranja, projektovanja, postavljanja i održavanja dečjih igrališta.

Ponuđač je uz ponudu trebalo da dostavi katalog proizvođača, prospekt ili drugi materijal ponuđenih dobara sa označenim tehničkim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama traženim tehničkom specifikacijom, dokumentaciju propisanu pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta objavljen u Službenom glasniku RS od 11. juna 2019, sertifikate o usaglašenosti sa zahtevima EN 1176 izdate od priznatog domaćeg ili inostranog sertifikacionog tela.

K.D.F. (Tekst je objavljen 25. decembra u 813. broju Bečejskog mozaika)

Projekat „Odluke u ime građana 2020“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali