Mašine su još na Pogači: Pobeda odlazi krajem novembra?

  18 novembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Radovi na rekonstrukciji gradskog trga su prilično odmakli od 15. septembra kada su započeti, međutim, spomenik Pobede još uvek nije izmešten kod grba grada na obali Tise uprkos tome što je projektom kao prvi korak rekonstrukcije predviđena upravo demontaža, a potom izmeštanje spomenika.

Načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Opštinske uprave Milica Nešić kaže da je projektom rekonstrukcije Pogače zaista prvo predviđeno izmeštanje spomenika, „ali detaljnijom analizom radova koji se izvode na rekonstrukciji trga izvođač radova je procenio, uzimajući u obzir da smo u jesen započeli radove, da spomenik nije smetnja da se sadašnji radovi izvode. Bilo je potrebno uraditi deo poslova na rekonstrukciji toplovoda, gde se moraju kopati kanali pre kišnog perioda. Zbog toga su pomereni radovi na izmeštanju spomenika. Izmeštanje će svakako doći na red, ali smo se trudili u prethodnom periodu da što više uradimo s obzirom na to da dolazi zima. Bilo je važno ’izaći’ iz zemljanih radova i u dobrom delu je to i završeno. Što se tiče izmeštanja spomenika, tu je veoma važna i priprema terena na drugoj lokaciji. To, opet, zahteva da se deo radnika i mehanizacije premesti na tu lokaciju, pa bi se time usporavali sadašnji poslovi na trgu“.
Nešić je saopštila da se završava postavljanje instalacije na vodovodnim i kanalizacionim cevima, rade se elektroinstalacije, nasipanje terena, kao i nabijanje i formira se deo gde će biti nova fontana. Potom bi bilo na redu popločavanje površine Pogače, a postoji mogućnost i da se ne napravi pauza u rekonstrukciji gradskog trga ukoliko zima bude blaga.
O komentarima i pretpostavkama građana da će izmeštanjem spomenika nakon postavljanja podzemnih instalaicija uništiti već urađeno, jer se radi o kipu koji je težak 6 tona, Milica Nešić je rekla da je predviđeno da se napravi posebna rampa za skidanje spomenika i da mehanizacija upravo nabija slojeve peska, šljunka i zemlje. „Naglasila bih da su to mašine koje rade i na izgradnji autoputa. Dakle, zemlja će biti dodatno nabijena i uz rampe koje će biti postavljene, spomenik će nesmetano moći da se izvuče sa sadašnje lokacije“.
Najzad je poznat i put kojim će kip Pobede stići do dolme. „Razmišljalo se o tome koji je najbolji put da se izmesti spomenik, jer je pristup dolmi vrlo ograničen. Na kraju su inženjeri odlučili da putanja bude Zelenom ulicom, gde će se deo javne rasvete privremeno ukloniti. To je najbliži i najlakši put kako teška mehanizacija ne bi išla po kruni nasipa jer bi to zahtevalo dodatne saglasnosti od Vode Vojvodine. Išlo bi se do hotela gde bi se takođe napravila rampa i spomenik bi se postavio na predviđenu lokaciju. To takođe zahteva prethodne pripreme, ali ukoliko sve bude kako treba i ukoliko vremenske prilike dozvole, to bi trebalo da se uradi do kraja novembra. Što se tiče pripremnih radova na novoj lokaciji spomenika, potrebno je iskopati zemlju, a to se teško radi kada se zemlja raskvasi, zatim treba napraviti temelj, a beton mora da postigne određenu, propisanu čvrstoću. Nećemo raditi ishitreno samo da bi poštovali rok“, rekla je načelnica Odeljenja za urbanizam.
Prema rečima Milice Nešić organizacija poslova na rekonstrukciji trga je prepuštena inženjerima kako se ne bi radilo i postavljalo nešto što se potom može oštetiti ili uništiti. Radi, zatim, i nadzor, a u okviru nadzora i koordinator poslova rekonstrukcije Pogače.
Podsetimo, ugovorena ce-na rekonstrukcije trga je 111 miliona dinara bez PDV-a, a posao je dodeljen konzorcijumu na čijem je čelu „Put-invest“ iz Bačkog Petrovca.
Rok za izvođenje radova je 210 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.
Druga faza rekonstrukcije Pogače treba da bude postavljanje dve fontane, međutim, za te poslove, čija je vrednost procenjena na oko 10 miliona dinara, biće raspisana nova javna nabavka.
Inače, granitne ploče koje su skinute sa trga spakovane su na 138 paleta (od po 10 kvadratnih metara) i nalaze se u ograđenom dvorištu DTD „Srednja Bačka“.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci