Nakon plasiranja vesti o oštećenju spomenika Petefiju: Istina je da spomenik nije oštećen

  23 mart 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oštećen je spomenik Šandoru Petefiju u Bečeju ispred sedišta MKD „Petefi Šandor“ u Donjem gradu, objavili su mediji, agencije i internet portali u ponedeljak posle podne i u utorak ujutro, pozivajući se na informacije dobijene od predsednika MKD-a Roberta Rica.

U utorak ujutro predsednik opštine Peter Knezi je održao konferenciju za novinare na licu mesta, čija je tema trebala da bude oštećenje spomenika, međutim, Knezi je veoma obazrivo govorio o „incidentu“, rekavši da ne može sa sigurnošću da se tvrdi da li je spomenik oštećen ili je način izrade proizveo fleke na spomeniku velikog pesnika, te je, objasnio je, zatražio mišljenje stručnjaka.
On je rekao i da će u cilju sprečavanja oštećenja i krađa lokalna samouprava veoma brzo opremiti okolinu spomenika kamerama ili alarmom.

Jedini spomenik sa celom figurom pesnika

Spomenik Šandoru Petefiju ispred sedišta MKD „Petefi Šandor“ u Donjem gradu koji je u prisustvu zvaničnika Republike Mađarske, predstavnika Nacionalnog saveta Mađara i opštine Bečej otkriven 15. marta, jedini je spomenik sa celokupnom figurom Šandora Petefija u prirodnoj veličini u Vojvodini, a delo je vajara Tibora Sarapke iz Subotice.
Postavljanje spomenika omogućio je Nacionalni savet Mađara, koji je obezbedio 3 miliona dinara za ovaj poduhvat.

Takvo obezbeđenje zaslužuju i ostali spomenici u Bečeju, tim pre što su mnogi već oštećeni.
Inače, o navodnom oštećenju spomenika, koje je uočeno u ponedeljak ujutro, nije obaveštena policija, ali su se policajci u utorak ujutro ipak pojavili na licu mesta, a neslužbeno su rekli isto što i predsednik opštine.
Tačka na slučaj stavljena je u utorak posle podne, kada je vlasnik subotičke firme, gde je napravljen spomenik, došao u Bečej i nedvosmisleno je utvrdio da nije reč o oštećenju spomenika, već se radi o procesu oksidacije, a rekao je i da će fleke vremenom nestati sa kipa.

Oksidacija je napad na vojvođanske Mađare?

Bečejski odbor Demokratske stranke vojvođanskih Mađara oštro je osudio napad na spomenik i ocenio je da nije reč samo o oštećenju spomenika, već da taj čin predstavlja „direktan napad na bečejske i vojvođanske Mađare i na jedinstvo koje je bilo prisutno prilikom otkrivanja spomenika“. 
Ova stranka je verovatno informisana o mišljenju stručnjaka da nije bilo „napada“ na spomenik, međutim, do srede kada se zaključuje ovaj broj Mozaika, nije revidirala svoj stav o „činu“ koji predstavlja „direktan napad na bečejske i vojvođanske Mađare“.

Priredila Kristina Demeter Filipčev 

Naslovi

Popularni Članci