Demokratska stranka traži od opštine: Regresiranje boravka dece u vrtiću

  03 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici Opštinskog odbora Demokratske stranke su 29. septembra na konferenciji za novinare predstavili predloge za izmene i dopune odluka Skupštine opštine, koje će, kako je rečeno, po završetku konferencije predati na pisarnicu u Opštinskoj upravi kako bi bile upućene u skupštinsku proceduru.


Ima predloga za izmenu i dopunu poslovnika Skupštine opštine, demokrate traže i da ponovo stupi na snagu odluka o ostvarivanju prava na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi za 3. i 4. dete, da se izmeni odluka o dugoročnom kreditnom zaduživanju opštine, to jest da se deo odluke o rekonstrukciji gradskog trga stavi van snage.


Predsednik bečejskih demokrata i odbornik u lokalnom parlamentu Slobodan Zlokolica je rekao da je odbornička grupa DS-a, kao i SVM-a postavila mnoštvo odborničkih pitanja na koja ne dobijaju odgovore, neka datiraju još od pre godinu i po dana, te predlažu uvođenje „moralnih“ sankcija u poslovnik lokalnog parlamenta, koje predviđaju da „ukoliko ono lice kojem je pitanje upućeno ne da odgovor u poslovnikom propisanom roku i proceduri, predsednik Skupštine se ovlašćuje da objavi ime lica koje je pitanje uputilo, samo pitanje i ime osobe i njenu funkciju koja odgovor nije dala, te da se taj podatak stavi na sajt opštine Bečej i da se stavi u Službeni list opštine Bečej“, kako bi bio dostupan i građanima i medijima i istakao da takvo rešenje postoji u nekim opštinama i da je „dozvoljeno i moguće i želimo da se implementira u poslovnik opštine Bečej“.


Što se odluke o regresiranju tiče, Zlokolica je rekao da „ne postoji nijedno obrazloženje, ni logično, ni političko, zbog čega se ta odluka ne bi vratila“ i dodao: „Ako opština planira i plaća kafanske račune, a videli smo i koliko se troši za reprezentaciju, i ako ima plan da se zadužuje za neke projekte, onda se i te kako može i mora u budžetu pronaći novac za ovu svrhu. Koliko sam upućen od strane Odeljenja za finansije, radi se o oko 10 miliona dinara godišnje“.


Demokrate smatraju da ne treba potrošiti oko 130 miliona dinara za rekonstrukciju gradskog trga iz kredita, jer „situacija u kojoj se lokalna samouprava i celo društvo nalazi, nije na nivou da možemo sebi da priuštimo takvu vrstu troška. Očigledno je da se želi da se izgura nešto što mi zovemo ’spomenik za života’“, rekao je Zlokolica i osvrnuo se na detalje iz konkursne dokumentacije sa kojom je opština aplicirala za kredit. Naime, opština je uz ostalu dokumentaciju uz kreditni zahtev trebala priložiti i završni račun za 2012. i 2013. godinu. „Znate da revizije završnog računa za 2012. godinu nema. S jedne strane je to prekršaj po Zakonu o budžetskom sistemu, a sa druge je i krivično delo ako vi svesno idete sa nečim što nemate i konkurišete kod neke banke. Ukoliko vlast i dalje bude toliko težila da taj kredit dobije na ovakav način, pod pretpostavkom da je tekst oglasa sa sajta opštine ostao nepromenjen, a nemam informaciju da se nešto menjalo, mi ćemo o tome obavestiti i upravni odbor banke sa kojom je taj posao sklopljen ili se planira sklopiti i Narodnu banku Srbije“, naveo je Zlokolica.


Referendum protiv kredita?

U vezi sa kreditom opštine i planom rekonstrukcije Pogače, demokrate su najavile i građansku inicijativu. Naime, član opštinskog odbora stranke Budislav Medurić je rekao: „Mi jesmo nezadovoljni nekim odlukama kao odbornička grupa DS-a, to javno iznosimo i iznosili smo. Na nama je da iniciramo, ukoliko ljudi žele, građansku inicijativu, čak i referendum građana koji može da se sprovede po statutu opštine, to je legitiman način borbe da se odluka o kreditnom zaduženju promeni i da spasemo opštinu Bečej tog zaduženja koje u ovim vremenima nema nikakvog smisla. Tražimo da se odluka stornira ili da građani pokrenu građansku inicijativu kako bi se to učinilo, jer će to sve njih da košta, ako ne sada, ono vrlo brzo“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci